Totalt antall sidevisninger

tirsdag 10. juli 2012

Antonii av Pechersk - klosterbygger med profetisk gave

I dag minnes vi en av Russlands hellige, Antonii av Pechersk, født i året 983, ikke så langt fra Chemigov. Helt fra sine tidlige år bar han på en sterk Gudslengsel, og ønske om å bli munk. Når han nådde voksen alder bestemte han seg for å forlate Pechersk, og la ut på den lange vandringen til den hellige øya Athos. Slik mange russere hadde gjort før ham. Her ble han opptatt i det monastiske livet. Hans gudfryktighet og hellige liv ble til stor inspirasjon for de andre munkene. Man la merke til hans ydmykhet og lydighet. Men Antonni skulle ikke bli så lenge på Athos.

Hegumen (abbeden) i det kloster på Athos som tok imot Antonii som munk, forstod at denne russiske munken var utvalgt av Gud til et annet arbeid. Det hadde Gud vist ham. Derfor sendte han Antonii tilbake til sitt hjemland med ordene: 'Antonii, det er tid for deg til å veilede andre til et hellig liv. Reis tilbake til ditt russiske land og vær for det en velsignelse fra det hellige Athos, slik at det derfra skal komme en stor mengde munker'.

Antonii la veien om de mange klostrene rundt Kiev, men ingen steder fant han det åndelige livet, som han hadde funnet på Athos. Han ba om Guds ledelse, og en dag kom han til et høydedrag rundt Kiev, der de bratte åssidene langs bredden av elva Dneipr, minnet han om hans elskede Athos. Her fantes det et skogkledd område rundt byen Berestovo. Området var gitt av presten Ilarion, som senere ble metropolitt i Kiev. Her slo Antonii seg ned og begynte et liv i bønn og arbeide.

Det tok ikke så lang tid før folk begynte å søke seg til eneboeren i skogene rundt Berestovo. Ryktene gikk om den hellige mannen som bodde der. Noen søkte hans åndelige råd, andre ville bli hans disipler. En av de første var en mann som senere skulle bli hellige Nikon, som ble vigslet til mun i 1032.

Sakte men sikkert vokste det frem en kommunitet rundt Antonii. Et kloster ikke ulikt de vi finner på Athos begynte å ta form. Dette ble et bønnens sted av de sjeldne. Antonii hadde ikke gull eller mye penger, men klostret ble formet av bønnens atmosfære, og ble et åndelig sentrum for hele Russland.

Antonii som var rikt utrustet med Åndens gaver, ikke minst den profetiske gaven, døde 90 år gammel i 1073.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar