Totalt antall sidevisninger

søndag 3. mars 2013

Hl.Chad - munk, biskop og kirkebygger

I går feiret vi minnet om Hl.Chad, den yngste av fire brødre og en av de første studentene til Hl.Aidan og hans skole på den hellige øya Lindisfarne. En av hans brødre, var Hl.Cedd.

Aidan sendte ham til Irland for hans videre utdannelse, og når broren Cedd døde, overtok Chad som abbed for Lastingham i North Yorkshire. Der skulle han bli kjent for sin mildhet og ydmykhet. Senere skulle han bli den første biskopen av Mercia, hvor han så bygget en katedral og et kloster i Lichfield, men hans største ønske og lengsel var å fortsette å leve som munk.

Hl.Chad var blant de mange keltiske kirkelederne som var kritiske til den romersk-katolske kirkes innflytelse. Kristendommen i den sørlige delen av Storbritannia ble nært knyttet til Rom og med kirkene i det kontinentale Europa. Men kirkene i Irland og den vestlige og nordlige delen av Storbritannia hadde sin egen distinkte historie og tradisjon. Kirkene i Wales og Cornwall hadde en ubrutt tradisjon som strekker seg tilbake til Romertiden. Irland sporer sine kristne røtter tilbake til Wales, mens Northumbria har det skotske Iona klosteret som sitt utgangspunkt hva kristen tro angår.

Chad døde 2. mars 672 av følgene av en pest.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar