Totalt antall sidevisninger

fredag 1. mars 2013

Klosterbyggeren Hl.David

Sammen med våre keltiske venner i Northumbria kommuniteten feirer vi i dag Hl.David eller Dewi på walisisk, en munk og biskop fra det sjette århundre. Han levde et asketisk liv, men ble også svært verdsatt for sin godhet og medfølelse overfor andre, særlig overfor de fattige og syke. Han er kjent som Wales skytshelgen.

Man antar at det var Hl.David som grunnla klosteret i Menevia, som nå bærer navnet St.Davids, og i det minste et dusin andre klostre.

Regelen for disse klostrene var i all hovedsak bygget på arven fra de egyptiske ørkenfedrene, og er nok et eksempel på at den keltiske kirken var influert ørkenvekkelsen på 200 og 300-tallet. Ingen fikk bli en del av disse klostrene med mindre de hadde tilbrakt 10 dager utenfor klosterporten. Man ville teste deres tålmodighet og se om de egentlig var kalt til et monastisk liv. Klarte de det ble de varmt ønsket velkommen! I disse klostrene brukte man mye tid på stillhet, bønn og hardt kroppsarbeid. Og munkene skulle bruke minst mulig tid på snakk!

Det finnes en historie om Hl.David da han skulle tale til synoden i Llanddewi Brefi. Biskopene fikk ikke sagt noe på grunn av all støyen fra de tilstedeværende. Når så David skulle tale kom en due og satte seg på hans skulder. Da tidde folket og lyttet.

Bildet av Hl.David er fra Westminister Cathedral.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar