Totalt antall sidevisninger

søndag 17. mars 2013

Irlands apostel

Sammen med våre keltiske venner feirer vi i dag Hl.Patrick, Irlands apostel. For irene er dette en stor dag. Så også for oss som kjenner på det djupe slektskapet til den keltiske formen for kristen tro. Det er i den tradisjonen Kristi himmelfartskapellet står, med sine røtter tilbake til den store ørkenvekkelsen.

Historien om Hl.Patrick er full av dramatikk. 15 år gammel kidnappes han rett utenfor hjemmet til sine foreldre. Romeriket knaker i sammenføyningene, og er i ferd med å falle. Patrick, som er født i det nordvestlige romerske Britannia i år 389, tvinges med over til Irland. Redd, sulten, ydmyket ferdes han nå under himmelhvelvet og gjeter sauer - i storm og stille. Han kjenner ikke språket, han er alene. Det er den fullstendige katastrofen for den unge mannens liv.

Tror han. Men tragedien som har rammet ham blir hans redning. Her i skogene i det nordvestlige Irland vender han seg til Gud. Her formes og dannes han, og hans hjerte forberedes for den store oppgaven som ble ham til del: kristningen av Irland. Denne mannen skulle forandre Irlands historie og i 1000 år skulle lyset fra evangeliet spres fra land til land over hele Europa!

Underlige drømmer skulle veilede ham til å få muligheten til å flykte fra sitt fangenskap. Han vender tilbake til England, men her skulle han ikke bli lenge. Gud kaller ham tilbake til Irland. I et syn om natten ser han en ire kalle på ham: 'Kom over hit, hellige yngling, og vandre på nytt i blant oss!'

I 432 får han kirkens velsignelse til å vende tilbake til Irland som misjonær. Da har Patrick først tilbragt en tid i et kloster i Gallia. Dermed innledes et helt unikt misjonsoppdrag utenfor Romerrikets grenser. Patrick begynner sin misjonsgjerning i nordøst, og vandrer så over hele landet og forkynner evangeliet med tegn og under som stadfestelse. Vekkelsen bryter ut. Forsamlinger grunnlegges over hele Irland. Kirker bygges.

Patrick skal ha døpt hele syv konger, ordinert 3000 prester og innsatt 300 biskoper i sin tjenestetid!

17. mars - sannsynligvis i år 461 - døde han.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar