Totalt antall sidevisninger

søndag 25. mai 2014

Beda den ærverdige - kirkehistorikeren

Bede eller Beda den ærverdige er først og fremst kjent som kirkehistorikeren, og nesten alt vi vet om ham vet vi på grunn av det han selv la inn i sin kirkehistorie om seg selv.

Han ble født ca 672, og døde 25.mai 735. Bede var en angelsaksisk munk og forfatter, og bodde i et kloster i Wearmouth i Northumbria, viet apostelen Peter og deretter i et kloster viet apostelen Paulus, i dagens Jarrow.

Han forteller selv at han ble plassert i kloster da han ikke var mer enn syv år gammel. Han ble diakon da han ble 19 og prest da han ble 30. I Jarrow viet han sitt liv til studier og ikke minst skrivearbeid. Hans viktigste verk er 'Det engelske folks kirkehistorie' (Historia ecclesiastica gentis). Et formidabelt verk i fem bind. Men dette handler ikke bare om kirkehistorie i snever forstand. Siden kirken var så sammenvevd med kongsmakten, er dette også politisk historie i aller høyeste grad.

Men Bede har også skrevet om bibelske tema og om musikk. Så han var nokså allsidig. De teologiske skriftene er de mest omfangsrike. Dette gjelder kommentarer til flere av Bibelens bøker, prekener og avhandlinger. Hans siste verk - fullført på dødsleiet - var en oversettelse av Evangeliet etter Johannes til angelsaksisk. Angelsaksisk var hans morsmål, og Bede er den tidligst kjente forfatteren som har brukt angelsaksisk eller gammelengelsk.

Bede skrev også en biografi om Hl.Cuthbert av Lindisfarne.

Bede var aktiv helt til det siste. Datoen for hans død er kjent fordi det ble notert at han døde dagen før Kristi himmelfartsdag, som det året falt på 26. mai.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar