Totalt antall sidevisninger

fredag 16. mai 2014

Hellige Brendan - sjøfareren

Sammen med våre keltiske venner feier vi i dag en av Irlands mest elskede hellige: Brendan - sjøfareren. Vi som er en del av Kristi himmelfartskapellet kjenner en spesiell slektskap til de keltiske munkene og nonnene, fordi dette jo er våre norske kristenrøtter.

Han er også kjent som en av Irlands 12 apostler, sammen med Colomba, Ciaran og andre.

Selv i sin samtid var Brendan kjent for sine spektakulære sjøreiser - og er det fremdeles. Derfor er han også viden kjent som 'Brendan - navigatøren'. Han tilhørte en stamme som levde i fylket Kerry.

Det er blitt sagt at det var den hellige Ita som fostret Brendan. Han skal ha vært elev ved dennes skole for gutter. Brendan spurte en gang Ita hva som var de tre ordene som mest vanæret Gud. Til dette svarte Ita: 'De tre tingene som ærer Gud mest er en sann tro på Gud av et rent hjerte, et enkelt liv med en takknemlig ånd, og generøsitet inspirert av barmhjertighet. De tre tingene som vanærer Gud er en munn som hater mennesker, et hjerte som huser nag og en tillit til rikdom'.

Han skal også hatt Hl. Finnian av Clonard som sin lærer.

Etter å ha gjort seg ferdig med skolen arbeidet Brendan som fisker i en fem års tid ved Atlanterhavskysten. Så trådte han inn i et kloster ved Inishmore som novise. Senere grunnla han store klostre, blant annet klosteret ved Clonfert i Galway, på motsatt side av elva Shannon. Det er ved Clonfert han også blir begravd.

I år 512 blir han ordinert til prest av Hl.Erc. I løpet av de neste 12 årene seilte han rundt øyene som omgir Irland, hvor han så forkynte Guds ord og grunnla flere klostre. Den første sjøreisen tok han til Arran-øyene, hvor han grunnla et kloster. Han besøkte også øya Hinba, hvor han skal ha møtt Columcille - Irlands due - Columba.

På sine mange sjøreiser kom han også til Wales, og endelig til Britannia, og den nordlige kysten av Frankrike. Det er fra foten av fjellet Seana Cill (Mount Brandon) - vanligvis oversatt med 'den gamle kirken' at han la ut på sin syv år lange sjøreise for å finne paradis.

Brendan besøkte også den hellige øya Iona. Når han så vender tilbake til Irland, grunnlegger han et kloster i Annaghdown, hvor han tilbringer sine siste leveår. Her dør han i år 577.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar