Totalt antall sidevisninger

torsdag 25. oktober 2012

Abuna Zamika'el Aragawi - en av de ni hellige syrerne

I dag feirer vi sammen med våre etiopiske venner, Abuna Zamika’el Aragawi, en av de 'ni hellige syrerne', som kom til Etiopia fra Midt-Østen og fornyet den kristne troen i landet.

Disse ni syriske munkene var lærde menn som blant annet oversatte Det nye testamente fra gresk til Ge'ez, et av de etiopiske språkene, de bygget kirker og grunnla klostre på forskjellige steder i landet.

Aragawi betyr 'gammel mann', men hans opprinnelige navn var Zamika'el. Etter å ha tilbrakt tolv år ved hoffet hos kongen Elia Amida av Axum fikk han oppdraget med å grunnlegge det som er et av de mest berømte klostrene i Etiopia: Dabra Damo i den nordlige delen av landet.

Klosteret ligger på en klippe, og man kan bare ta seg dit ved å klatre og holde seg fast i et reip. I følge en gammel legende sendte Gud en stor orm som løftet Aragawi opp på klippen, mens erkeengelen Mikael holdt vakt. Dette fremstilles ofte på ikoner av ham. I det gamle Etiopia holdt man av ormen, noe som opphørte da den kristne tro kom til landet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar