Totalt antall sidevisninger

mandag 1. oktober 2012

Hele kirkens hymnedikter

I går, på ukens første dag feiret vi vigslingen av Kristi himmelfartskapellet. I dag feirer vi en av kristenhetens fremste hymne forfattere: Romanos Meloden, som levde på 500-tallet.                        

Jeg kjenner på en djup rikdom ved å stå i en sammenheng med historisk kontinuitet. I Kristi himmelfartskapellet tar vi vare på, og bruker, Kirkens gamle hymneskatt. Romanos fikk tilnavnet Metoden fordi han skrev både tekst og musikk, til forskjell for en hymnograf som bare skriver tekster. Han skrev sine alle sine hymner i den sjanger som kalles kontakion. Dette greske ordet betegner den staven som en bokrull rulles rundt. Alle strofer uten om den første følger samme metriske mønster og synges til samme melodi. I gudstjenesten fungerer en kontakion omtrent som en preken som forkynner evangeliet. Romanos har skrevet over 1000 hymner.

Det er ikke mye vi vet om ham, men han var syrer og født i byen Emesa, den byen vi kjenner som Homs, og som har vært utsatt for forferdelige krigshandlinger i disse dager.

Romanos ble vigslet til diakon i Oppstandelseskirken i Berytus, våre dagers Beirut. En gang mellom 491-518 kom han til Konstantinopel. I Gudføderskens kirke beliggende i Kyroskvartalet i Konstantinopel, og det på en tid hvor det bysantinske riket opplevde en av sine blomstringstider.

En gave
Evnen til å skrive hymner fikk Romanos av Jomfru Maria. Mens han ba en dag viste Gudfødersken seg for ham i et syn. I synet rekker hun Romanos en bokrull, og han får beskjed om å svelge den. Romano gjør så. Når han våkner står han opp og synger det som er blitt hans mest berømte hymne, som på svensk har fått tittelen: ”En jungfru föder i dag den Översinnlige.” Hele denne julehymnen er blitt oversatt til svensk av Hjalmar Gullberg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar