Totalt antall sidevisninger

fredag 26. oktober 2012

Hl.Cedd - keltisk kirke- og klostergrunnlegger

I dag feirer vi minnet om en av de keltiske biskopene, Hl. Cedd. Det lille vi vet om ham kommer fra Eccleslatical History Of The English People.

Cedd var født i kongedømmet Northumbria, og vokste opp på Lindisfarne under veilednig av Hl.Aidan. Han var en av fire brødre. Det første vi vet om ham som kan datofestes er at han ble vigslet til prest i år 653. Det gjør at man antar at han ble født tidlig på 620-tallet. Man antar også at han var eldst av de tre brødrene, og dermed hadde ansvaret for familien. En av hans brødre skulle bli kjent som Hl.Chad.

Aidan kom til Northumbria fra Iona, og brakte med seg det som er blitt kalt for The Celtic Rite (Den keltiske regel). Denne var annerledes enn de tilsvarende reglene som betonte sognestrukturen, slik den etter hvert ble kjent som i Europa. Hos Aidan var det kirkelige liv sentrert rundt klostrene, som selve navet eller livsnerven i Kirken med sitt bønnens liv. Klostrene var også misjonssentre, som sendte ut misjonærer. I Aidans regel var det en sterk betoning av det asketiske liv, av bibelsk eksegese og av læren om de siste tider.

I denne tiden holdt Cedd seg nær han som skulle bli Aidans etterfølger, Hl.Finan.

Mercia
I år 653 ble Hl.Cedd sendt av kong Oswiu sammen med tre andre prester til Mercia i Anglia. Hensikten var å drive misjon. Mange kom til tro. Men Cedd ble snart kalt tilbake for å drive misjon i East Saxon. Det var Hl.Finan som ordinerte ham som biskop, og Hl.Cedd grunnla mange kirker og klostre. Han døde 26.oktober 664 i klosteret i Lastingham på grunn av en pest som herjet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar