Totalt antall sidevisninger

lørdag 27. oktober 2012

En kvinnelig helgen på Balkan

I dag har jeg feiret gudstjeneste sammen med gode venner i det ortodokse klosteret i Hurdal. Vi har også feiret minnet om Paraskeva av Serbia eller Paraskeva av Balkan. Det skjedde mot slutten av gudstjenestefeiringen, hvor vi ble salvet med olje fra katedralen i Iasi i Romania hvor hennes levninger befinner seg.

Paraskeva var en asketisk kvinnelig hellig fra det 11.århundre. Hun var født i byen Epivates, ikke langt fra våre dagers Istanbul, ved bredden av Marmara havet, som forbinder Svartehavet og Egeerhavet og separerer den asiatiske delen av Tyrkia fra den europeiske.

Legenden sier at hun bare var 10 år gammel da hun hørte Jesu ord: 'Om noen vil følg etter meg, må han fornekte seg selv og ta sitt kors opp og følge meg' (Mark 8,34) Disse ordene førte til avgjørelsen hun tok om å gi sine kostbare klær bort til de fattige, og flykte til Konstantinopel. Hennes foreldre, som slett ikke støttet henne i hennes asektiske valg, så etter henne i mange forskjellige byer.

Paraskeva flyktet til Khalkedon, og levde etter det i en kirke i Heraclea Pontika, våre dagers Karadeniz Eregil, viet til Gudfødersken. Her levde hun et spartansk liv, og hadde mange syner. Reisen førte henne videre til Jerusalem, hvor hun ønsket å tilbringe resten av livet. Etter å ha sett Jerusalem slo hun seg ned i et kloster i den jordanske ørken.

Kalt tilbake til hjemlandet
Da Paraskeva var 25 år gammel kom en engel til henne i en drøm, og ba henne om å reise tilbake til hjemlandet. Hun vendte tilbake til Konstantinopel, og slo seg så ned i landsbyen Katikratia, i De hellige apostlers kirke. Hun dør, 27 år gammel.

Fader Johannes fortalte litt om Hl.Paraseva i dag og kunne blant annet fortelle at hun var kjent for mange undergjerninger. Mange syke ble helbredet når hun ba for dem.

Hennes levninger er blitt flyttet en rekke ganger på grunn av krig. I 1238 ble de flyttet fra Katikratia til Veliko Tarnovo, hovedstaden i Det andre bulgarske imperiet, i 1393 ble de flyttet til Beograd, nærmere bestemt Ruzica kirken, Når Beograd falt på grunn av de ottomanske styrkene, ble levningene flyttet til Konstantinopel. I 1641 ble de så flyttet til Romania, først til Trei Ierarhi klosteret, og så til katedralen i Iasi.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar