Totalt antall sidevisninger

onsdag 26. juni 2013

Hadde presten og munken Bartholomeos av Farne norske aner?

Mandag feiret vi minnet om Hl.Bartolomeos av Farne. Vi vet ikke når han ble født, men han døde 1193 - alstå for nøyaktig 820 år siden. Han var født av skandinaviske foreldre i Whitby, og het opprinnelig Tostig.

Vi vet at hans ungdomstid bar preg av stor villskap, men noe hendte i hans liv. Han vender seg til Kristus, nekter å gifte seg og reiser til Norge, hvor han ble prest. Jeg har ikke klart å finne ut hvor han virket som prest i Norge, så hvis noen av leserne har opplysninger om dette er jeg takknemlig for å få del i dem. Etter å ha oppholdt seg i Norge en tid skal han så han returnert til England hvor han virket i et kirkesogn. Mot slutten av 1140 blir han så munk i Durham og tar navnet Bartolomeos. I et syn så han Kristus på korset, som vender sitt hode mot ham og strekker sine armer ut for å omfavne ham.

Fra Durham reiser så Bartolomeos til øya Inner Farne for å slå seg ned der som eneboer. Her lever han de neste 42 årene. Han ba, arbeidet og sang og levde for Guds ansikt.

Hans vanskeligste tid var da han måtte dele øya med en annen eneboer, men eller var han en veldig glad person og sjenerøs når det gjaldt å ønske gjester velkommen. Han var kjent som en undergjører.

Bildet viser Hl.Cuthberts kapell på øya Indre Farne.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar