Totalt antall sidevisninger

onsdag 12. juni 2013

Kongen som ble munk

I forbindelse med en artikkel jeg skrev om Hl.Columba nevnte jeg i en bisetning at jeg ville komme tilbake med en artikkel om Hl.Enda. Selv om det ikke er hans minnedag i dag, har jeg valgt å publisere den nå da historien om hans liv inspirerer meg.

Denne Enda ble født omkring år 440 i Ulster i det nordøstlige Irland. Han var en irsk prins, sønn av kong Conall Derg av Oriel. Hans fire søstre regnes alle som helgener: Fanchea, Carecha, Lochinia og Darenia.

Da faren døde, overtok Enda som konge av Oriel. Tidlig i livet var hans soldat, men det skal være hans søster Fanchea som førte ham til tro på Jesus. Da oppgav han soldatlivet. Han bestemte seg for å bli munk, og gav avkall på tronen. Deretter dro han til sin søster Fanchea for å hjelpe henne med å sette opp en mur rundt søsterens kloster. På denne tiden var manuelt arbeid for de livegne, adelen arbeidet ikke. For en konge var dette hard askese!

Fanchea gav sin bror den første grunnleggende undervisningen i bønn. På hennes råd forlot han Irland for å reise til Rosnat i Britannia. Der skulle han studere prinsippene i det monastiske livet. Muligens fikk han sin opplæring av Hl.Ninian i hans kloster i Whithorn i Galloway i Skottland.

Flere år senere dro han til Rom for å se apostlenes graver. I Rom skal han ha blitt presteviet, og skal også ha grunnlagt et kloster her. Som dette klosterets abbed skal han i vid omkrets ha blitt kjent for sitt hellige liv.

Fanchea mente derimot at Irland hadde bedre bruk for Enda enn Rom, så hun reiste dit i den hensikt å overtale ham til å bli med henne hjem, hvilket hun også lykkes med.

Da Enda kom tilbake til Irland ca år 480 dro han til Drogheda på østkysten av Irland. Her bygde han kirker og grunnla klostre i Boyne-dalen. Det var hans svoger, Aengus, kongen av Cashel, som var gift med hans søster Darenia, som fikk Enda interessert i Aran øyene i Galway Bay på vestkysten. Han fikk øyene av kongen i gave. Her kunne han få levd ut sitt monastiske kall.

Øygruppen Aran består av tre øyer: Inishmore, som er den største, Inishmain og Inisheen. På østsiden av Inishmore bygde han i år 484 et kloster og her ble han også klosterets abbed.

Enda ble den første som organiserte den irske klosterbevegelsen. Dermed ble han en pioner for en bevegelse som skulle berøre mange mennesker i Irland, ja sågar i England og hele det europeiske kontinentet. Med rette er hellige Enda blitt kalt 'den irske klosterbevegelsens far' eller patriark. Mange sluttet seg til dette klosteret, og herfra ble mange av dem sendt ut på misjonsoppdrag som førte til at evangeliet spredte seg. Hl.Enda døde i år 530.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar