Totalt antall sidevisninger

tirsdag 11. juni 2013

Hellige Columba - kirkens due

Litt forsinket feirer vi minnedagen til Hl.Columba, med kallenavnet 'Kirkens due', irsk abbed og misjonær, grunnleggeren av det viktige klosteret på Iona, som ble den dominerende religiøse og politiske institusjonen i regionen for årtier. Han blir i dag husket som en av Irlands 12 apostler. Minnedagen er 9.juni, men på grunn av min helsetilstand er det umulig å være helt a jour.

Columba ble født i Gartan, nær Lough Gartan, i det moderne County Donegal i den nordlige delen av Irland. På sin fars side var han tipp-tipp oldebarnet til Niall av Nine Hostages, en irsk konge fra det 5.århundre.

Han fikk navnet Crimthain når han ble født, som betyr 'lumsk ulv'. Som barn ba han så mye at folk begynte å kalle ham 'kirkens due'. Kristus forvandlet ulven til en due!

Det skulle bli en prest som skulle stå for oppdragelsen av Columba. Så snart han var gammel nok ble han sendt for å studere ved klosterskolen i Moville, nåværende Newtownards nær nordenden av bukten Strangford Lough i grevskapet Down i Ulster. Og det var ingen hvem-som-helst som ble hans lærere! Han studerte under Hl.Finnian av Moville (død ca 579), som igjen hadde studert under Hl.Ninian. Noen kilder sier at Columba i likhet med de fleste av Irlands helgener også fikk deler av sin utdannelse under den hellige Enda av Killeany på Aran øyene. Jeg skal komme tilbake senere med en egen artikkel om hvem denne Enda av Killeany var.

Etter å ha blitt diakon- og presteviet tilbrakte han de neste 15 årene med å forkynne evangeliet på ulike steder i Irland. Han dro også tilbake til sine hjemtrakter i Ulster, hvor hans familie gav ham et fort i Daire Calgaich, som senere ble senter for hans første kloster. Daire betyr 'eikelund' og skrives på moderne irsk 'Doire'. Stedet var i nærmere 1000 år kjent som Daire Choluimcille eller Doire Cholm Chille. De engelske erobrerne kalte stedet Londonderry.

Det var mens han var i Derry at Columba planla en pilegrimsreise til Rom og så til Jerusalem, men han kom ikke lenger enn til Tours i Frankrike. Derfra hadde han med seg en kopi av den evangelieboken som hadde ligget på den hellige Martins bryst i 100 år.

Da Columba var 25 år hadde han allerede grunnlagt 27 klostre og rundt 40 kirker! Senere skulle han grunnlegge flere.

Blant de mange dyrebare bøker som Finnian av Moville hadde brakt med seg fra sin pilegrimsreise til Rom, var den første kopien av den hellige Hieronymus psalter. Det fortelles at Columba lånte denne boken og stengte seg inne i kirken en hel natt og laget en kopi til eget bruk. Han ble oppdaget av en annen munk, og fikk dessverre ikke beholde kopien han hadde laget seg. Bøker var sjeldne den gang.

Øya Iona er for alltid knyttet til hellige Columba. Det var her han og hans munker skulle bygge det klosteret som skulle bli Columbas hjem den tid han hadde igjen på jord. Klosteret besto av en kirke, reflektorium (spisesal) og celler i form av hytter. Det var primitive kår. Selv sov Columba rett på bakken med en stein til hodepute de neste 30 årene! Klosteret på Iona skulle derimot utvikle seg til et betydelig sentrum keltisk misjon og kultur og skulle bli berømt i hele kristenheten.

De første to årene forkynte Columba evangeliet på Iona, de resterende 32 årene for folket i det nordlige Skottland. Han døde i 597.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar