Totalt antall sidevisninger

torsdag 19. desember 2013

Kristusmystikeren Hjalmar Ekström


Hjalmar Ekström (bildet) er skomakeren som ble ved sin lest, selv om han kunne ha blitt prest. Her i skomakerverkstedet levde han i bønnens atmosfære og dro ned Gudsriket over seg selv og de som kom på besøk.

Hjalmar Ekström, født 19.desember i Stehag i Skåne, i 1885 skulle bli en del av den såkalte 'Flodbergkretsen', et åndelig kraftsentrum i Gamla Stan i Stockholm ved sekelskiftet. Kristusmystikeren Ekström, som tross av at han avstod fra all offentlighet, er blitt betraktet som en av nittenhundretallets viktigste åndelige veivisere i Sverige.

Hjalmar Ekström, som var utdannet diakon, bodde store deler av sitt liv i Helsingborg, og var gift med Märta Bäfman, som også var diakonutdannet. Hans store forbilde var den tyske religionsfilosofen og Kristusmystikeren Jakob Böhme, født i 1575. Böhme var også skomaker. Ekström sa om Böhme ved en anledning: 'Böhme tilhørte den reneste mystikken'. En annen sterk påvirkningskilde var den lutherske vandrerpresten David Petander, som igjen var sterkt påvirket av Leo Tolstoj og Jesu Bergpreken.

Hjalmar Ekström hadde flere sterke Gudsopplevelser som ung. Han var dessuten svært belest, ikke minst var han interessert i teologi. For Ekström handlet Kristi etterfølgelse om å fornekte egenviljen og la det gamle livet dø med Kristus, og i stillhet leve evangeliet ut i hverdagene.

Flodbergkretsen - som besto av en lyktetenner, en skomaker, en toller, hørte med til de vi gjerne kaller 'de stille i landet'. I bokhyllene til denne kretsen fantes bøker av Madame Guyon, Mester Eckhardt, Thomas a Kempis, Sadhu Sunder Singh, og Terese av Jesusbarnet, bare for å nevne noe.

Hjalmar Ekström skrev en del sjelesørgriske brev, som er samlet i små bøker med tittelen: 'Den fördolda verkstaden' og 'Den stilla kammaren', som har betydd svært mye for meg. Han holdt også noen bibeltimer om Salomos Høysang, som ble publisert som egen bok i 1937.

Ved siden av de teologiske bøkene, leste også Ekström med glede Fjodor Dostojevskij og Leo Tolstoj, men fremfor alt leste han Bibelen. Alltid om morgenen og alltid i sammenheng. En gang i halvåret leste han igjennom den. På tittelbladet til sin Bibel hadde han skrevet: 'Jesus Kristus alene! Ham helt og holdent. Innfor Hans ansikt dag og natt'.

Hjalmar Ekström døde i Helsingborg 27.desember 1962.

I kveld minnes vi ham i forbindelse med eukaristien i Kristi himmelfartskapellet.

1 kommentar:

 1. God kväll.
  Denne man, är min fars onkel,
  Hjälmars får var skomakare. Andreas hette han.
  Är ni släkt med Hjalmar Ekström?
  Skulle vara trevligt att få ett svar från er.
  Tack på förhand
  Marie-Louice Börjesson f Ekström

  SvarSlett