Totalt antall sidevisninger

torsdag 26. desember 2013

Martyren Stefanus

Midt i den store julefesten og julegleden har Kirken gitt oss en gave! Dagen til minne om Kirkens første martyr, diakonen Stefanus. Den kan sikkert synes malplassert for mange, men det er slett ikke tilfellet. Vi trenger en dag som denne for å minnes, alle de som nå i vår egen tid ender sine liv som martyrer for Kristi navns skyld!

Årets juledager har allerede føyd mange kristne til listen over martyrene. Blant annet i Baghdad, og i Syria.

I dag skifter Kirken også liturgisk farge. Fra den hvite som har preget julefeiringen, til den røde. Dagens tema er ikke inkarnasjonen, men martyriet.

Men det er også en annen måte å se denne dagen. I møter dette i en bønn for dagen, som lyder slik: 'I går ble Kristus født til jorden for at Stefanus skulle fødes til himmelen i dag'.

Martyrens dødsdag ble Stefanus sin fødselsdag, for Kirkens første martyr er førstegrøden av de utallige martyrene gjennom hele Kirkens historie. Martyrene er de første i rang, nest etter apostlene og jomfru Maria.

Ordet 'martyr' og ordet 'vitne' er det samme i Det nye testamente. Evangeliet må alltid videre ut, slik Jesus gav befaling om. I mange tilfeller koster det alt. Også ens liv.

Slik ble det for Stefanus, en mann 'full av nåde og kraft' som 'gjorde store under og tegn blant folket'. (Apg 6,8) Han hadde ikke sitt liv kjært, like til døden, men elsket Jesus over alt. For slike blir himmelen åpnet, og de skuer like inn til Guds trone. (Se Apg 7,55flg)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar