Totalt antall sidevisninger

søndag 26. august 2012

Tikhon av Zadonsk - Russlands Chrysostomos

Tikhon av Zadonsk (1724-1783), er blitt kalt Russlands Chrysostomos. Han var også den som inspirerte Fjodor Dostojevskij når han skulle portrettere starets Zosima i sin berømte trilogi 'Brødrene Karamasov'. I dag feirer vi minnet om denne Tikhon.

Han var født i Korotsk i Novgorod regionen, og begynte å studere på det teologiske seminaret der i en så ung alder som 16 år. I 1758 trer han så inn i det monastiske livet og blir vigslet til prest. Han utnevnes etter hvert til biskop, men på grunn av problemer med sin helse trekker han seg tilbake etter bare fem år i denne tjenesten, til et kloster i Zadonsk.

Inspirert av åndelige bevegelser i Vesten blir Tikhon dratt mot en spiritualitet der Guds kjærlighet åpenbart i den lidende Kristus er det helt sentrale. Tikhon av Zadonsk blir en mann som blir sterkt grepet av Jesu Kristi kors. Hans meditasjoner over korsets mysterium blir for ham en måte å møte sin egen tilkortkommenhet.

Grepet av korset gir han seg helt til å møte samtidens fattige og utstøtte. Han ble deres ivrigste forsvarer. Det er riktig å si at Tikhon av Zadonsk ble de marginalisertes starets.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar