Totalt antall sidevisninger

lørdag 1. desember 2012

Nå innledes julefasten frem til julehøytiden!

Julefaste er vel nærmest et ukjent begrep for moderne nordmenn - også kristne. Over alt annonseres det for julebord, som bugner av allskens retter. Vi spiser og spiser og spiser.

Men denne dagen - 1.desember - trer vi inn i adventfasten som fører fram til jul. Fasten slutter egentlig først 25. desember! Men de som tar del i denne fasten avslutter den i forbindelse med gudstjenesten julaften.

Nå hører ikke adventfasten med blant de strengeste fastene. Den ortodokse kirkes fasteregel lyder slik: 'Fastende personer skal mandag, onsdag og fredag avholde seg fra alt kjøtt, melkeprodukter, egg, olje, vin og andre alkoholholdige drikker. Tirsdag, torsdag og i helgene er fisk tillatt.

Så kan noen riste på hodet av dette, og kalle det lovisk og religiøst. Men før du tenker den tanken, så kan du reflektere over ordene fra Filipperbrevet:

'For som jeg ofte har sagt dere, og nå igjen sier med tårer. Mange vandrer som fiender av Kristi kors. De ender i fortapelsen. Deres gud er buken, og de setter sin ære i sin skam. De trakter bare etter jordiske ting. Men vi har vårt hjemland i himmelen. Derfra venter vi også Herren Jesus Kristus som frelser'. (Fil 3,18-20)

Om vi ikke følger de ortodokse fastereglene, er det ingen tvil om at vi har godt av et enklere levesett, og julens budskap handler såvisst ikke om mat. Joda, jeg forstår hyggen ved de norske juletradisjonene, og skal heller ikke ta fra noen gleden de har ved å følge dem - bare få oss til å reflektere litt over om det ikke har tatt helt av?

Om vi ikke følger de ortodokse fastereglene så kan vi kanskje leve litt enklere i adventstiden? Da vil vi også kunne glede oss mer over julemiddagen og festene i forbindelse med jul.

Det er en tid for å faste, og det er en tid for fest.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar