Totalt antall sidevisninger

onsdag 26. desember 2012

Stefanus, Peterskirken og korrupte paver

I dag er det Stefanusdagen. Midt oppe i den gledelige julefeiringen blir vi påminnet kirkens mange martyrer. Det kan virke malplassert og brutalt, men det er ingen tvil om at vi trenger denne påminnelsen! For virkeligheten er annerledes for veldig mange mennesker - sammenlignet med den vi opplever!

For martyrskaren vokser. Mange steder i verden. I julehøytiden har nord-koreanske myndigheter reagert på at Sør-Korea har satt opp så sterke julelys mot grensen til landet. De mener det er en politisk provokasjon. Nord-Korea ligger mørklagt, de har ikke råd til elektrisk belysning på samme måte som de i sør. Men forskjellen stikker mye djupere. Nord-Korea er innhyllet i et nesten kompakt åndelig mørke. Der hvor vekkelsens ild brant på den koreanske halvøya først, blir dagens kristne torturert og tatt av dage. Det er også en virkelighet denne julen.

Stefanus
Stefanus var den første av de som skulle komme til å utgjøre kirkens utallige martyrskare. Diakonen Stefanus. Som beskrives slik i vårt Nytestamente:
'Og de valgte Stefanus, en mann fylt av tro og Hellig Ånd ...' (Apg 6,5)

Uredd var han. Stefanus var en av årsakene til at kirkens første historiker kan skrive: 'Guds ord nådde stadig flere, og tallet på disipler i Jerusalem økte sterkt. Også en stor flokk av prestene ble lydige mot troen'. (v.7)  Men hans frimodige Kristus-vitnesbyrd skulle komme til å koste ham livet. 

Jeg ble sittende å se deler av julemessen fra Peterskirken i Rom på julaften. Den er kolossal på så mange måter. Det er med blandede følelser jeg ser den, og jeg klarer ikke helt å fri meg fra den kjetterske tanken, om hva som ville ha skjedd om kirkens første martyr, diakonen Stefanus, sto frem og sa det som han sa den skjebnesvangre dagen i Jerusalem:

'Han fant nåde hos Gud, og han ba om å få finne en bolig for Jakobs hus. Men det ble Salomo som bygde et hus for Gud. Likevel bor ikke Den høyeste i noe som er bygd av menneskehånd. For slik taler profeten: Himmelen er min trone, og jorden er min fotskammel. Hva slags hus kan dere bygge for meg, sier Herren, eller hvor er stedet der jeg kan hvile'. (Apg 7,46-49)

I Peterskirken finnes det både troner og fotskamler. Og det finnes massevis av gull, edelsteiner, brokade, men Gud bor ikke her!

Korrupte paver
Dere må ha meg unnskyldt, men jeg klarer ikke å fri meg fra historien til de pavene som bygget St.Peters Basilika i Vatikanet:

Det var pave Nikolas V som foreslo byggingen av en ny kirke, etter at Vatikanet ble offisiell residens for pavene. Denne Nikolas V, som var pave i årene 1447 til 1455, bemyndiget kongen av Portugal til å føre krig mot afrikanske folk, til å ta deres eiendommer og gjøre folket til slaver. Når Nikolas dør i 1455 overtar Calixtus III som er pave i to år. Han var en god pave. Når Nikolas dør stanser også arbeidet opp med å bygge den nye kirken. Pavene som fulgte hadde nemlig helt andre ting å tenke på!                                     

Pius II (1458-1464) hadde mange barn. Han talte åpent om de metodene han brukte for å forføre kvinner, og han oppmuntret unge menn, ja tilbød seg å instruere dem i metoder for å kunne tilfredstille seg selv. Neste pave var ikke noe bedre: Pave Paul II (1464-1471) fylte huset sitt med elskerinner. Sixtus IV som fulgte etter Paul II i årene 1471-1484 sanksjonerte den spanske inkvisisjonen og erklærte at penger kan befri sjelen fra skjærsilden. Han var innblandet i et komplott som skulle myrde Lorenzo de Medici og andre som var motstandere av hans politikk. Han brukte pavedømmet til å berike seg selv og sine slektninger. Åtte av hans nevøer ble gjort til kardinaler, enda noen av dem bare var gutter da det skjedde. Hans luksusliv og underholdning kunne måle seg med de gamle romerske keiserne. I rikdom og prakt overgikk han og hans slektninger de gamle romerske familiene.

Det som følger er ikke noe bedre: Innocens VIII (1484-1492) hadde 16 barn med forskjellige gifte kvinner. Han mangedoblet de kirkelige embeter og solgte dem til kolossale summer. Han utstedte forordningen om å utrydde valdenserne og sendte en hær mot dem. Han utnevnte den brutale Thomas fra Torquemada som general for inkvisisjonen i Spania og gav ordre til at alle herskere skulle overgi kjetterne til ham.

Kan så noe overgå dette? Tja. Hva med Pave Alexander VI (1492-1503), som er blitt kalt den mest korrupte av renesansetidens paver? Han var grisk og fordervet. Faktisk kjøpte han paveembetet! Han opprettet mange nye kardinalstillinger - for penger. Han hadde barn med flere kvinner, og innsatte dem i kirkelige embeter mens de ennå var barn! Disse barna - med farens hjelp - myrdet kardinaler og andre som sto i veien for dem. En av hans elskerinner var søster til kardinalen som ble den neste pave: Pius III (1503)

Krigerpaven
Han holdt bare et år. Hans etterfølger, Julius II (1503-1513) kjøpte, som den rikeste av alle kardinalene, med veldige inntekter fra utallige bispedømmer og kirkelige eiendommer, pavetittelen. Denne paven var involvert i en endeløs strøm av tvister om eiendommer i byer og fyrstedømmer. Han ledet veldige hærer, og ble kalt krigerpaven. Han utstedte bestemmelsen om avlat for penger, som blant annet skulle være med på å finansiere Peterskirken. For nå ble grunnsteinen lagt for den nye kirken. Luther besøkte Rom på denne tiden og ble rystet over det han så.

Leo X (1512-1521) var pave da Martin Luther sto fram. Han ble erkebiskop da han var 8 år!!!! Kardinal da han var 13. Han ble utnevnt til 27 forskjellige embeter, noe som betydde en kolossal inntekt, før han var 13 år. Han kjøpte seg til paveembetet og solgte kirkelige embeter. Alle embeter var til salgs. Han utnevnte kardinaler som bare var 7 år gamle. Han hadde det mest lukseriøse og løsslupne hoff i hele Europa. Hans kardinaler blandet seg med konger og fyrster i strålende palasser og praktfulle tilstelninger, fulgt av et tog med tjenere.

Det er denne paven som stadfestet det som kalles Unam Sanctam, der det heter at ethvert menneske må underkaste seg paven i Rom om han skal bli frelst. Han drev avlatshandel i stor stil og erklærte at det å brenne kjetterne var en guddommelig plikt.

Forstår du at jeg føler et visst ubehag med Peterskirken, og at jeg tror Stefanus ville vakt oppstandelse om han hadde sagt det han sa i Jerusalem denne skjebnesvangre dagen?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar