Totalt antall sidevisninger

tirsdag 4. desember 2012

En pilegrimsferd til Jerusalem, del 3

Her fortsetter novellen til Leo Tolstoj:

Etter å ha vandret i fem uker, kom de to kameratene til Ukraina. Bastskoene var det nå ikke noe igjen av, så de var nødt til å kjøpe seg nye. Hittil hadde de alltid betalt for mat og nattlosji og hva de ellers behøvde, men i Ukraina ville folk ikke ha betaling av dem. Overalt ble de gjestfritt mottatt, fikk rikelig med mat og drikke, og de fikk også niste med når de dro videre.

Omring syv hundre verst (verst = 1,067 km) hadde de nå tilbakelagt, og slik fortsatte de sin ferd til de kom til et distrikt hvor det hadde vært uår. Folk i dette distriktet tok også vennlig imot dem, de fikk alltid overnatte gratis, men det var lite mat, og enkelte steder kunne de ikke engang få kjøpt brød. De velstående var blitt fattige, og de som fra før hadde lite, fristet en kummerlig tilværelse. Og nøden og elendigheten tiltok etter hvert som de kom lenger inn i hungerdistriktet.

En formiddag da varmen lå tung og trykkende over dem, klaget Jelisej over at han følte seg trett og sliten. Jefim var seig og utholdende, og Jelisej hadde ofte vanskelig for å holde følge med ham. Nå ba han om at de måtte unne seg en ekstra hvilestund, men Jefim svarte bare at det kom til å bli varmere ut på dagen, og at det nok var best å fortsette enda et stykke før de rastet.

'Om jeg bare hadde noe å drikke,' stønnet Jelisej. Og da de en stund senere kom forbi en fattigslig liten bondestue, sa han: 'Her går jeg inn og ber om vann. Du behøver ikke å vente på meg, bare gå, jeg når deg snart igjen.'

Og dermed skiltes de. Jefim fortsatte alene, mens Jelisej stanset utenfor porten.

Huset virket ustelt og forfallent og hadde et stort hull i taket. Da Jelisej kom inn på gårdsplassen, fikk han øye på en ynnkelig, mager mann. Han lå med åpne øyne, men han rørte seg ikke. Inne fra huset hørtes barnegråt.

Jelisej banket på døren, men det kom ikke noe svar. Han banket en gang til, men hørte fremdeles ike noe. Da var det plutselig noen som stønnet derinne. 'Her må det ha hendt en ulykke,' tenkte Jelisej. 'Dette må jeg undersøke.'

(fortsettes)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar