Totalt antall sidevisninger

tirsdag 11. desember 2012

Hl.Finnian av Clonard - den monastiske bevegelsens far i Irland

I dag feirer vi minnet om abbed Finnian av Clonard (470-549). De såkalte Irlands 12 apostler fikk sin opplæring av ham. Han grunnla klosteret i Clonard i vår tids County Meath. Sammen med Hl.Enda av Aran blir han ansett å være far til den monastiske bevegelsen i Irland.

Han ble født i Myshall i fylket Carlow. Hans far var Rudraigh, som var adelig, og kom fra Ulster. Hans mor var Telach fra Leinster. Allerede i tidlig alder fikk Finnian opplæring av noen av datidens kjente åndelige veiledere: Hl Fortchern, som ba ham reise til Wales, for at han der kunne stifte bekjentskap med den rike åndelige walisiske arven. Det sies at Finnian studerte under ledelse av Hl.Codac av Llancarfan, Glamorganshire. Klosteret her var et av samtidens mest kjente utdannelsessentre.

Finnian ble lenge i Wales. Det tok 30 år før han returnerte til hjemlandet. Der tok han fatt på en tid av forkynnelse. Han reiste fra sted til sted, grunnla menigheter, blant annet på steder som Skellig Michael og Great Skellig, ved kysten av County Kelly. Kirkene han lot oppføre her står på UNESCO's liste over Verdensarven.

3000 elever
Det første klosteret han bygde ble bygget ved Aghowle, County Wicklow. Omkring år 520 ble han ledet av en engel  til Cluain Eraird (Clonard, County Meath) ved elven Boyne. Her bygget han en liten munkecelle og en kirke av leire, men som senere fjernet for å bygge en steinkirke. Nå begynte en tid av bønn og studier.

Så begynte ryktene å gå om den hellige bedende mannen i den lille munkecellen. De nådde også utenlands, og en strøm av mennesker begynte å oppsøke ham. For å bli bedt for, og for å få åndelig veiledning. Hit kom lekfolk og prester, abbeder og biskoper.

Når klosteret i Clonard ble bygget sies det at ikke mindre enn 3000 studenter fikk sin undervisning her på en og samme tid! Og hva studerte de? Den Hellige Skrift!

Datoen for hans død er usikker, men han døde sannsynligvis i år 549 under den pesten som ble kalt Gulefeber.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar