Totalt antall sidevisninger

torsdag 6. desember 2012

Nicolaus av Myra - den virkelige julenissen

Visst tror jeg på julenissen! Den virkelige julenissen: Nicolaus av Myra, eller Nicholas.

Kristne tilhørende både den østlige og vestlige tradisjonen feirer i dag en av sine mest elskede hellige. Nicolaus ble født i Patara i Lykia, i det nåværende Tyrkia. Patara var en av mange havner langs Middelhavskysten.

Han ble født omkring år 270 og kom til å tjene som biskop i Myra i Midtre-Asia. På grunn av de mange undergjerningene som skjedde når han ba, ble han kalt for Nicolaus undergjøreren - Nikolaos ho Thaumaturgos.

Nicolaus var den eneste sønnen i en rik kristen familie. Faren het Epiphanius og moren Johanna. Allerede som riktig ung bar han på en sterk Gudslengsel, og ble en ivrig etterfølger av Jesus. Mens han ennå var ung døde hans foreldre i en epidemi. En onkel av ham sto derfor for oppdragelsen. Onkelen het også Nicolaus, og var biskop av Patara. Han ordinerte etter hvert Nicolaus til leser og senere til presbyter, altså prest.

Det er mange historier å fortelle om Nicolaus. Historier om hvordan han reddet barn fra den visse død, gav mat til de fattige - ja, i det hele tatt viste han stor generøsitet til de fattige og trengende. En gang kastet han en gullmynt gjennom døren til en fattig familie, og på den måten reddet han dem ut av fornedrelsen. Det fortelles at han reddet en gruppe kvinner fra prostitusjon, ved å gi dem penger.

Skikken med å gi gaver kvelden før hans festdag skal ha blitt ført videre av hollandske emigranter som dro til USA, der Hl. Nicolaus ble til Santa Claus.

La oss se litt på det historiske bakteppet til historien om Nicolaus. Vi må til tiden for kristenforfølgelsene under keiserne Diokletian (284-305) og Maximian (286-305). I den østlige delen av imperiet fortsatte forfølgelsene under keiser Galerius (305-11), medkeiser under keiser Konstantin I den Store (306-37; enekeiser fra 324). Men forfølgelsene stanset i 311 da Galerius utstedte et toleranseedikt på dødsleiet. Hans medkeiser Licinius (307-24) tolererte stort sett de kristne. Det er i denne perioden at Nikolas ble valgt til biskop av Myra.

Rundt år 310 skal Nicolaus ha blitt fengslet. Det skjedde i forbindelse med den ny forfølgelsesperiode. Han ble grusomt mishandlet i fengslet. Ennå merket av denne behandlingen skal han i år 325 ha deltatt på kirkemøtet i Nikea. Der skal han ha ført heftige diskusjoner med sin venn, biskop Theognis av Nikea, som hellet til å ville støtte Arius' lære; til slutt tilhørte Theognis dem som undertegnet den nikenske trosbekjennelsen.

Nicolaus Undergjøreren var en god mann, fylt av Den Hellige Ånd og tro. Han feires på dagen før sin dødsdag, 6.desember.

Et filmselskap er i ferd med å lage en film om Nicolaus. Du kan lese mer om dette prosjektet her:

http://www.stnicholascenter.org/pages/movie/

1 kommentar:

  1. Takk for tipset, Bjørn Olav! Den filmen gleder jeg meg til å se! :)

    SvarSlett